Hotel Merlot

Neretva

Jedno od rijetkih močvarnih područja u Europi i jedina delta u Hrvatskoj, delta Neretve pokriva područje od oko 12 000 ha. Najintenzivniju transformaciju delta je doživjela u drugoj polovici 20. stoljeća kada je je isušivanjem močvare stvoreno kultivirano zemljište pogodno za uzgoj raznih poljoprivrednih kultura, stoga je i dalje glavna gospodarska grana poljoprivreda. Metković, Opuzen i Ploče tri su središta doline koja se sastoji od brojnih sela i zaseoka.

Nemeliorirani dio, pak, nudi nešto sasvim drugačije…U netaknutoj prirodi osjeća se zov divljine, a neretvanski kanali, “ukrašeni” lopočima, stanište su jedinstvenih primjeraka ptica, sakrivenih šašom i trskom, zbog čega ovo područje sadrži čak pet zaštićenih ornitoloških rezervata, a nadamo se skorom proglašenju i parka prirode.

Ostaci močvarnih prostranstava u kombinaciji s obrađenim zemljištem daju prostoru delte dominantni zeleni vizualni identitet koji ga izdvaja od ostatka hrvatske obale pa se često naziva “zeleni biser” hrvatskog Jadrana. Upravo kombinacija kultiviranog zemljišta, močvarnih područja, mora i povijesnog nasljeđa daje dolini Neretve raznolikost u turističkoj ponudi kakvu je vrlo teško pronaći.

blog

NERETVA – neotkriveni dragulj

Jedno od posljednjih preostalih močvarnih prostranstava Europe, delta Neretve naziva se još i zelenim biserom Jadrana, a jednom kad se zaustavite nad panoramom zelenih polja ispresijecanih neretvanskim jendecima (riječnim rukavcima) u trenutku zastaje dah i postane jasno otkud naziv. Samo 22km od 240km Neretve nalazi se u Hrvatskoj, ali sasvim[…]