Hotel Merlot

Sa bloga

NERETVA – neotkriveni dragulj

Jedno od posljednjih preostalih močvarnih prostranstava Europe, delta Neretve naziva se još i zelenim biserom Jadrana, a jednom kad se zaustavite nad panoramom zelenih polja ispresijecanih neretvanskim jendecima (riječnim rukavcima) u trenutku zastaje dah i postane jasno otkud naziv.
Samo 22km od 240km Neretve nalazi se u Hrvatskoj, ali sasvim posebnih jer se Neretva tu razlila u estuarij koji je danas nakon melioracije jedinstvena vizura primorske Hrvatske. Neretva je bila i ostala žila kucavica regije, ona natapa zemlje i hrani dolinu, u njoj se love jegulje i žabe, jedinstveni specijaliteti kraja. Premda prostor zadire dvadesetak kilometara u kontinent, delta je sastavni dio Jadrana, kako zemljopisno tako i biološki, a osobito po mentalitetu ljudi. Posebna pozicija na Jadranu ujedno je točka najintenzivnijeg susreta dvaju svjetova: mora i rijeke što je značajno oblikovalo njezin prostor življenja.

1. PRIRODA i POVIJEST

Rijeke s dolinama i ušćima oduvijek su bile žarišta novih kultura i kriju bogatu povijesnu baštinu. Postojeći nalazi pričaju nam o razdoblju još od Grka i Rimljana, a nije isključeno da je čovjekova ruka tu bila prisutna i od paleolitika. U prekrasnom Arheološkom muzeju Narona u Vidu, jedinstvenom „in situ“ muzeju, izloženo je sveukupno oko 900 nalaza koji datiraju od 3. stoljeća prije Krista, pa sve do 15 stoljeća.

Dolazak u neretvanski kraj prelazak je iz modrog u zeleni mozaik okružen ogoljenim, platinastim obroncima Dinarskih planina. Vlažna staništa i močvare, poput Neretve, zbog gotovo idealnog spoja raznih bioloških i prirodnih čimbenika nazivamo kolijevkama života.

Stanište u predjelima bočate vode čuva brojne alge, školjkaše i ribe, u Neretvi nalazimo preko 25 vrsta šišmiša, nalazimo i vidre te druge sisavce. Također, cijelo je područje delte Neretve odmorište ptica Europe na njihovim migratornim putevima prema Africi ili služi kao zimovalište za ptice iz sjeveroistočne i srednje Europe i zabilježeno je preko 300 vrsta ptica na području. Prirodoslovni muzej Metković otkrit će vam brojne tajne koje skriva naša Neretva.

saf2
2. GASTRONOMIJA i VINA

U gastronomskom segmentu, neretvanska regija vrlo je posebna i nudi specijalitete kakve na nalazimo drugdje u Hrvatskoj, a istovremeno i brojne dalmatinske specijalitete kao što su jela ispod peke, gradela, riba, pašticada.
Delicije naše regije su jegulje i žabe na kojima i s kojima su Neretvani odrasli. Brudet od jegulje i žaba specijalitet je koji ne smijete zaobići. A tu je i jegulja s ražnja ili sušena jegulja. U naslijeđu nam je od Mađara ostala ljuta paprika koja se u potpunosti udomaćila pa je brudet bez nje nezamisliv, kao i brojna druga jela.
Bočata voda u Neretvanskom kanalu stanište je brojnih rakova i školjkaša te riba. Upravo stoga su gambori (kozice) kod nas vrhunska delicija, primjerci koji redovito dosežu po 20cm, apsolutno su nenadmašne kvalitete. Lubin, kako Neretvani nazivaju brancina ili cipol bataš prvoklasni su specijalitet i nezaobilazan užitak.
Vinogorje Neretva i najmlađe vinogorje Komarna u blizini osiguravaju nam vrhunska vina koja prate neretvanske delicije. Kako sami proizvodimo vina iz vlastitih vinograda, pozivamo vas na obilazak našeg obiteljskog podruma i kušanje Zlatarice, Chardonnaya, Merlot/Cabernet Sauvignona i istinski hedonizam.

DSC_4813

3. IZLETI, AKTIVNOSTI i još…

Najbolji način za otkrivanje Neretve je istraživanje njezine divljine u nemelioriranom dijelu. Možete se relaksirati na foto safari izletu lađom ili rekreirati veslajući kanuom kroz trstiku, lopoče i šaš sve do prekrasnog zaštićenog jezera Kuti dok oko vas lete brojne ptice, krekeću žabe i šumi lagani povjetarac.
Avanturisti će se obradovati kada otkriju plažu Ušće, jedan od najboljih kiteboarding punktova u Europi. Najhrabriji otvaraju sezonu već u travnju.
Svake godine posljednja subota u srpnju rezervirana je za Neretvansku brudetijadu, natjecanje u kuhanju najboljeg brudeta od jegulje, žaba i cipola amaterskih kuhara iz doline Neretve. To je posebna, narodna fešta gdje nitko ne ostaje gladan!
U kolovozu se vozi Maraton lađa, jedinstvena utrka veslača duga 22,5km na relaciji Metković-Opuzen-Ploče koja se ne propušta. Lađari se bore za štit kneza Domagoja, čast i slavu dok Neretvani zdušno navijaju i bodre kršne momke.
U studenome, pak, za vrijeme stađuna od jegulje imamo Dane jegulje u Neretvi, manifestaciju koja objedinjuje gastronomsko brendiranje Neretve, promociju malih OPG proizvođača te rad na očuvanju staništa i populacije jegulje.

slider3

Raznolika i posebna s bogatom ponudom gdje svatko može pronaći nešto za sebe, Neretva je istinski neotkriveni dragulj. Vrijeme je da se otisnete i dođete RAZIGRATI OSJETILA NERETVOM.

Comments are closed.